Ondergronden
Een esthetische gietvloer is ca. 3 mm. In de ruimte waar de vloer komt moet de vloer en omgevingstemperatuur 18 graden zijn , vlakke en droge ondergrond, wind en water dicht, en een bezem schone ruimte. Hoe beter u aan deze voorwaarden voldoet, des te soepeler loopt het proces en hoe mooier uw gietvloer wordt. Op bijna elke ondergrond kan een gietvloer systeem worden aangebracht.
Zandcement dekvloer
Deze ondergrond dient vlak en strak te worden aangebracht en ca. 28 dagen te drogen en uit te harden. Dus als de zandcement dekvloer 4 cm dik is dient deze ca. 4 weken uit te harden bij 5 cm ca. 5 weken dus een week per centimeter. Hierbij geldt wel een omgevingstemperatuur van gemiddeld 15 graden. Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 2,5% bedragen. De ondergrond mag wel een cementhuid bezitten. Beter is van niet.
Anhydriet (Calciumsulfaat)
Deze ondergrond dient vlak en strak te worden aangebracht en minstens 28 dagen te drogen en uit te harden. Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. Een percentage van deze vloer bestaat uit gips. Bij het aanbrengen van de eerste hechtlaag (primer) kan deze weg slaan in de ondergrond. Deze dient dan ook tweemaal aangebracht te worden. Het advies is hier in geen risico in te nemen. De anhydriet ondergrond dient zeer goed geschuurd te worden om het bovenste huidje goed weg te krijgen. Deze ondergrond komt veel voor in appartementen. Voor een leek is het moeilijk te zien of u een anhydriet of een zandcement dekvloer heeft. Let u dus op de omschrijving in de bijgeleverde documenten.
Tegelvloeren / marmer
Een bestaande tegelvloer of marmeren ondergrond dient vlak te zijn en goed vast te liggen. Losliggende tegels verwijderen en opvullen met epoxymortel. Opvullen met een cementgebonden mortel mag ook maar, dient ruim voor tijd aangebracht te worden om het vocht te laten verdampen. Een tegelvloer dient altijd machinaal geschuurd te worden. Anders ontstaat er geen hechting op de tegel (glazuur). Vanwege de voegen dient de gehele vloer eerst geëgaliseerd te worden. Als de tegels niet gelijk liggen zal er extra dik geëgaliseerd moeten worden.
Fermacell
Een fermacell ondergrond is goed mogelijk. Het dient echter aan een aantal voorwaarden te voldoen. De belangrijkste daarvan zijn vlakheid en stabiliteit. Schroef om de 10-15 cm goed vast en laat geen schroeven boven het vloerniveau uitsteken. De naden van de houten vloeren worden afhankelijk van de breedte wel of niet opgevuld met een flexibel materiaal. Vervolgens wordt er een egalisatie laag aangebracht en nog een extra of extra dikke egalisatie laag.
Betonvloer
Deze ondergronden dienen vlak en strak te worden aangebracht en ca. 28 dagen te drogen en uit te harden. De betonvloer dient machinaal goed geschuurd te worden om de curing compond te verwijderen. Dit gebruikt de betonleverancier om het vocht welke in de betonvloer zit niet te snel uit de betonvloer te laten verdampen. De hechting van de primer laag op een curing compound is namelijk zeer matig. Een betonvloer is ca. 15-20 cm dik. Het vochtpercentage in de betonvloer mag maximaal 2,5% bedragen. Deze ondergrond komt meestal voor in bedrijfshallen.
Geluidsdemping
De nieuwe bouwnormen is opgenomen dat er in appartementen een reductie van tien decibel (db) moet generen. In de praktijk blijkt deze regel erg lastig te controleren. De aannemer geeft u niet graag een exact getal waaraan de dekvloer voldoet. Hieraan zal hij namelijk worden gehouden. De meeste anhydriet en cementdekvloeren in appartementen voldoen aan 8-12 (db). Als er dan een gietvloer op wordt aangebracht voldoet u al aan de NEN norm voor deze 10 db reductie. Er is de mogelijkheid om door uw gietvloer leverancier een extra dempingslaag te laten installeren. Als u 100% zekerheid wenst, moet er een db test worden gedaan.
Ventilatie
Zorg er voor dat onder uw constructievloer /afwerkvloer een goede ventilatie is. Zeker als het er onder vochtig is. Dit in verband met het opbouwen van dampspanning onder de vloer.
Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Wij zijn onder andere werkzaam in Amsterdam, Haarlem en in de omgeving van Den Helder. Heeft u een vraag of opmerking? Lees hier meer of neem vrijblijvend contact met ons op. Heeft u interesse in één van onze vloeren? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.